Vlag en wapen

De Surinaamse vlag

Sinds het land op 25 november 1975KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:

het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.

Het wapen van Suriname

De woorden justitia, pietas Surinaams_wapenen fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. Twee indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.

Het zeilschip aan de linkerkant van het schild symboliseert de geschiedenis van Suriname. Hierbij moet voornamelijk gedacht worden aan de slaven die met schepen vanuit Afrika naar Suriname werden vervoerd.
De palmboom aan de rechterkant van het schild staat zowel voor het heden als voor gerechtigheid.
De ruitvormige vierhoek in het midden symboliseert de toekomst, vrede en hoop. De vorm, een diamant, symboliseert de mijnbouw van Suriname (ertsen, metalen en kristallen zoals: goud, bauxiet, aardolie, enz.).