Bevolking

De bevolking van Suriname heeft een bijzondere samenstellingbevolking3. Er leven veel verschillende culturen in het land en ze kunnen het allen goed met elkaar vinden. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de indianen, maar zoals in veel landen zijn ze ook hier verdreven. De meeste indianen in Suriname leven tegenwoordig in het binnenland. Het binnenland is ook het terrein van de Boscreolen, die er in stammen wonen. Aan de kustlijn van Suriname, waar de meeste mensen wonen, zijn er Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.
De creolen van Suriname zijn in het verleden door de Nederlanders uit Afrika gehaald.

Ze komen voornamelijk van de westkust van Afrikabevolking2. Chinezen leven in veel landen, maar het bijzondere van de Chinezen in Suriname, is dat ze echt een onderdeel zijn van de Surinaamse bevolking. Men spreekt eigenlijk ook over Surinaamse-Chinezen. Javanen zijn vernoemd naar het eiland Java in Indonesië, hun oorspronkelijke afkomst. Ook zij zijn door de Nederlanders naar Suriname gehaald. Een derde bevolkingsgroep die door de Nederlanders naar Suriname is gebracht, zijn de Hindoestanen. Hun oorsprong ligt in India.

Bevolkingsdichtheid

Suriname is een van de laagst bevolkte landen bevolking1ter wereld. Hoewel Suriname ongeveer vier keer zo groot is als Nederland, wonen er ca. 487.000 mensen. Suriname heeft hiermee een bevolkings-dichtheid van 3 inwoners per vierkante kilometer(!).
De inwoners van Suriname leven voor het overgrote deel in de steden aan de kustlijn van het land. Ook de hoofdstad Paramaribo bevindt zich hier. In Paramaribo wonen de meeste Surinamers, maar ook Nickerie en andere grote steden zijn goed bevolkt.