Over Suriname

Ligging
Suriname is gelegen in Zuid-Amerika tussen de Frans-Guyana en Brits-Guyana in. De oostkant van Suriname ligt aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden grenst Suriname aan de Amazone en Brazilië.

kaart

Dankzij de ligging tussen deze gebieden, heeft Suriname te maken met drie verschillende landschappen: de kustvlakte, het bergland en een laag golvend landschap.
Ongeveer 80 procent van Suriname bestaat uit oerwoud en is niet tot nauwelijks bewoonbaar.

De bevolking

De bevolking van Suriname heeft een bijzondere samenstellingbevolking3. Er leven veel verschillende culturen in het land en ze kunnen het allen goed met elkaar vinden. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de indianen, maar zoals in veel landen zijn ze ook hier verdreven. De meeste indianen in Suriname leven tegenwoordig in het binnenland. Het binnenland is ook het terrein van de Boscreolen, die er in stammen wonen. Aan de kustlijn van Suriname, waar de meeste mensen wonen, zijn er Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.
De creolen van Suriname zijn in het verleden door de Nederlanders uit Afrika gehaald.

Ze komen voornamelijk van de westkust van Afrikabevolking2. Chinezen leven in veel landen, maar het bijzondere van de Chinezen in Suriname, is dat ze echt een onderdeel zijn van de Surinaamse bevolking. Men spreekt eigenlijk ook over Surinaamse-Chinezen. Javanen zijn vernoemd naar het eiland Java in Indonesië, hun oorspronkelijke afkomst. Ook zij zijn door de Nederlanders naar Suriname gehaald. Een derde bevolkingsgroep die door de Nederlanders naar Suriname is gebracht, zijn de Hindoestanen. Hun oorsprong ligt in India.

Bevolkingsdichtheid

Suriname is een van de laagst bevolkte landen ter wereld. Hoewel Suriname ongeveer vier keer zo groot is als Nederland, wonen er ca. 487.000 mensen. Suriname heeft hiermee een bevolkings-dichtheid van 3 inwoners per vierkante kilometer(!).
De inwoners van Suriname leven voor het overgrote deel in de steden aan de kustlijn van het land. Ook de hoofdstad Paramaribo bevindt zich hier. In Paramaribo wonen de meeste Surinamers, maar ook Nickerie en andere bevolking1grote steden zijn goed bevolkt.

 

Taal

De officiële taal in Suriname is het Nederlandstaal. Deze taal wordt door bijna alle inwoners van Suriname gesproken en ook de scholen geven les in het Nederlands.
Naast het Nederlands heeft Suriname ook een eigen taal: het Sranan tongo, oftewel Surinaams. Het Sranan tongo heeft veel invloeden uit het Engels, Nederlands en ook wat Chinees. Sranan tongo wordt gesproken door veel inwoners van Suriname, maar wel in een informele omgeving. Ook klinkt het Sranan tongo dat wordt gesproken door de Boscreolen anders dan in de stad. Het Sranan tongo wordt wereldwijd gesproken door ongeveer 1 miljoen mensen. De grootste groep sprekers van deze taal, buiten Suriname, woont in Nederland.

Klimaat
Suriname heeft een typisch tropisch regenwoudklimaatregen. Deze bestaat uit een korte en lange droge tijd, en een korte en lange regentijd. De korte regentijd is rond december en vooral januari. De lange regentijd is van april tot en met juli. Februari en maart kennen een korte droge tijd en van augustus tot en met november is de lange droge tijd. Tijdens de regentijd regent het meestal niet de hele dag, maar voornamelijk aan het eind van de middag. Er kunnen dan zeer heftige, maar korte regenbuien optreden. Deze komen vanuit het vochtige regenwoud en trekken zo verder richting zee. Het mooie van deze tropische regenbuien is dat de Surinaamse natuur helemaal tot leven komt na zo’n regenbui. Tot in de verte kunt u de brulkikkers en vogels horen, een prachtig geluid. De gemiddelde jaartemperatuur is Suriname is ongeveer 28C. Tijdens de droge periode loopt deze dikwijls op tot boven de dertig graden Celsius. De minimumtemperatuur blijft steken op zo’n 23C.
Doordat Suriname naast het Amazonegebied ligt, is ook te merken aan de hoge vochtigheidsgraad. Deze ligt rond de 80 procent, wat redelijk hoog is.

Vlag en wapen
De Surinaamse vlag

Sinds het land op 25 november 1975KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:

het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.

Het wapen van Suriname

De woorden justitia, pietas Surinaams_wapenen fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. Twee indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.

Het zeilschip aan de linkerkant van het schild symboliseert de geschiedenis van Suriname. Hierbij moet voornamelijk gedacht worden aan de slaven die met schepen vanuit Afrika naar Suriname werden vervoerd.
De palmboom aan de rechterkant van het schild staat zowel voor het heden als voor gerechtigheid.
De ruitvormige vierhoek in het midden symboliseert de toekomst, vrede en hoop. De vorm, een diamant, symboliseert de mijnbouw van Suriname (ertsen, metalen en kristallen zoals: goud, bauxiet, aardolie, enz.).