Terugblik presentatie 24 november 2012

Zo’n vijftig paar ogen staren ons aandachtig aan terwijl wij om de beurt vertellen. We zijn uitgenodigd door de jeugdvereniging 16- in Elspeet (Gelderland). Ons werd gevraagd om ervaringen te delen die we opgedaan hebben in Suriname. Vanavond willen we vooral inzoomen op het zendingswerk van MAF.

 

Maaike vertelt allerlei dingen over Suriname als land. Ze vertelt dat Suriname geen seizoenen kent, alleen regentijden en perioden van droogte. Ook vertelt ze de jongeren allerlei wetenswaardigheden over de kleurrijke cultuur van de Surinamers. En: ‘’Wisten jullie dat je er allerlei dieren tegen kunt komen, die wij alleen vanuit de dierentuin kennen?’’ Sommigen griezelen bij de aanblik van een flinke vogelspin of de Amerikaanse Rolslang. De verschillende aapjes zijn wel schattig, vinden vooral de dames.

Dat de gezondheidszorg in Suriname verschilt met Nederland, blijkt ook uit de verhalen die Maaike vertelt. Zij heeft enkele maanden in een ziekenhuis in Suriname gewerkt.

 

Erik vertelt over het vrijwilligerswerk bij MAF, en zijn verblijf bij de familie Bijkerk gedurende 10 weken in het voorjaar van 2012. Ook vertelt hij van de vluchten met de piloot Andy. Op het grote diascherm verschijnen tal van foto’s van de vliegtuigen. Eerst tijdens een reparatie, dan achter een indrukwekkend bedieningspaneel, later hetzelfde vliegtuig in de felle Surinaamse zon.

Maar daar blijft het niet bij; op een levendige manier vertelt Erik over een Bijbelconferentie, gehouden in Apetina. Hij was getuige van de uitreiking van de Bijbel in de stamtaal van de Indianen die daar wonen. ‘’Heel bijzonder,’’ vertelt hij, ‘’En tegelijkertijd is het een les. Hoe belangrijk is het Woord voor ons? Toen het moment er was dat de Bijbels werden uitgereikt, vielen de mensen er als een hongerige kudde op aan. Dankbaarheid straalde van het gezicht van een onderwijzeres, toen ze haar exemplaar in handen had. Nu was ze in staat om onderwijs vanuit de Bijbel te geven aan haar weinige leerlingen.’’

 

We sluiten de avond af met een culturenspel. Het gaat er om dat de jongeren ervaren hoe het is om een onbekende cultuur binnen te komen. Er wordt druk geoefend in kleine groepjes, waarna een aantal ‘waarnemers’ de uitdaging aangaan om in een vreemde cultuur te kijken en contact te leggen. Dat is best lastig, zo blijkt achteraf!

 

We kijken terug op een mooie avond. Daarnaast zijn we Jeugdvereniging Elspeet dankbaar voor het mooie bedrag van €60,- wat overgemaakt zal worden naar de stichting Zendings Ondersteuning Suriname, ten bate van het zendingswerk in dit land.

 

Erik Droogendijk & Maaike Quaak