Fruitplukdag

Peren plukken voor SZOS

Zaterdag 20 augustus 2011

Het is nog vroeg in de morgen als de wekker gaat bij een aantal TFC’ers en vrijwilligers, want we gaan vandaag peren plukken voor de SZOS.

Om half 8 is iedereen bij Marten en Lianne aanwezig en gaan we met 2 auto’s op weg naar Enspijk, het weer is prachtig, het belooft een mooie en warme dag te worden in de boomgaard.

Om ongeveer 8:00 uur aangekomen bifruit plukken01j familie Budding schijnt de zon al volop. Na een gezellig gesprekje met Cor en met elkaar gaan we richting de perenboomgaard. Wat een schitterend gezicht, al die peren aan de boom. We vragen om een korte cursus om peren te plukken, want hoe doe je dit op een zo goed mogelijke manier? Cor vertelt ons hoe we het beste peren kunnen plukken: de peer vasthouden en gewoon optillen, dan laat de peer vanzelf zijn steeltje los van de tak. Wel moet je heel voorzichtig zijn ‘Want’ zegt Cor, ‘een peer is net een ei, alleen breekt hij niet zichtbaar, maar is wel zo kwetsbaar’!! Met die woorden in gedachten gaan we voorzichtig aan het werk, na 10 minuten hebben we allemaal de handigheid te pakken en hoor je overal ‘knik’ en ‘knak’ van de steeltjes die loslaten van de boom. Wat een bijzonder proces en we verzuchten wel een aantal keer tegen elkaar hoe goed en mooi de schepping is die de Heere ons gegeven heeft!

Om 9:30 uur wordt het al aardig warm enfruit plukken02 gaan de eerste vestjes en jasjes uit, er wordt overal gezellig gepraat, af en toe wordt er een tractor gestart om de ‘trein’ weer vooruit te zetten. Wat een ontspanning om zo met elkaar bezig te zijn! Onder het peren plukken door gaan mijn gedachten naar Andy en Jacoline en de kinderen. Hoe zou het met ze gaan? Ze liggen vast nog te slapen (er is 5 uur tijdsverschil met Nederland en Suriname). Dan zie ik weer een nieuwe tros peren hangen en bedenk ik dat God zo groot is, Hij laat alles groeien en bloeien op deze aarde en heeft heel de wereld in Zijn hand, waar we ook zijn! Wat een troost is dat op de momenten dat je elkaar mist en dat je de afstand voelt die er tussen Nederland en Suriname is.

Om 10:30 uur gaan we even pauzeren in de loods waar vrouw en kinderen Budding ook gezellig aanwezig zijn. Het is een gezellige drukte, we krijgen lekker koffie/limonade en een koek. Zelfs daar is voor gezorgd!

Om 11:00 uur gaan we weer richting de boomgaard en plukken we door tot 12:30 uur dan is het (helaas) tijd om naar huis te gaan. Nog even een laatste groepsfoto bij de geplukte oogst en dan gaan we allemaal richting huis.

Bedankt:

Voor deze pluk uren mag de SZOS een bijdrage op rekening tegemoet zien. Cor heel hartelijk bedankt voor dit mooie aanbod, we hebben genoten!

Ook willen we vanaf deze plaats iedereen bedanken die mee heeft geholpen met peren plukken.