Nieuwsflits 48 Op pad met de dokter (2)

Op pad met de dokter (2)
Als ik de volgende dag alweer vroeg op pad ga, is mijn vliegtuig opnieuw tot de nok gevuld met medicijnen en eten voor het personeel van de Medische Zending. Ik ben twee uur onderweg naar één van de meest zuidelijke dorpen, Kwamalasamutu, of kortweg Kwamala. Hier wonen zo’n 1000 Indianen uit 3 verschillende stammen min of meer broederlijk naast elkaar. Hoewel er veel verhalen zijn van jaloezie en afgunst, is dat onvergelijkbaar met de situatie van nog geen 50 jaar geleden: oorlog, vrouwendiefstal, kindermoord. De plaatselijke kerk heeft met dezelfde dingen te stellen als waar ook ter wereld.
De dokter heeft gistermiddag toen ik terugvloog naar de stad zijn poli al “gedraaid”. We hoeven dus alleen maar de lading te lossen, weer in te stappen en verder te vliegen naar het volgende dorp: Sipaliwini. Sipa ziet er uit de lucht heel anders uit. Liggen de meeste dorpen aan een rivier midden in het oerwoud, Sipa ligt na het passeren van een bergketen, midden in een vlakte, de savanne. Uiteraard ook aan een rivier: zonder water kun je niet. Terwijl de dokter de patiënten onderzoekt heb ik ‘vrij-af’. Meestal maak ik dan een praatje met de dorpsbewoners. Er zijn er altijd wel in de buurt. De gesprekken gaan over erg uiteenlopende zaken: van gebeurtenissen in de stad, via een praatje weer en goed rentmeesterschap naar geestelijke zaken.
Verder gaat het weer. Op naar Alalapadu, 20 minuten naar het noorden. Landen op Alalapadu is elke keer weer een belevenis. Draai- en valwinden, veroorzaakt door heuvels en dalen in de nabijheid, maken het leven van een bush-pilot enerverend.
Terwijl de dokter in de poli-hut verdwijnt, kijk ik hoe de bouw van de school vordert. Na een massa aanloopproblemen, vordert de bouw nu gestaag. Als ik mijn weg heuvelafwaarts vervolg, kom ik langs de kerk, gesticht in 1961.

nieuwsflits 48-1

De kerk van Alalalapadu is in 1961 gesticht

Alweer meer dan 50 jaar geleden kwam hier het Evangelie. Claude Levitt kwam al lopend met zijn helpers, dwars door het oerwoud, om hier voor het eerst in hun leven te vertellen over zonde en genade. De kerk heeft hier eens gebloeid, maar als ik verder loop ….
Nog verder heuvelafwaarts begint het dorp. Maar nog voor ik aan de rand van het dorp ben, komt me een geweldige herrie tegemoet. Sommige mensen noemen het muziek. Het blijkt uit de Krutu-hut te komen, een soort dorpshuis. Ik buk me om door het lage deurtje de donkere ruimte binnen te komen. Bassen uit enorme geluidsboxen maken het spreken bijna onmogelijk. Daar zitten ze: de mannen van het dorp. Kinderen rennen heen en weer. De cassiri (uit cassave gemaakte sterke drank) wordt rijkelijk geschonken door de vrouwen van het dorp. Wetend dat deze zelfde vrouwen straks door hun dronken mannen  geslagen gaan worden, is het moeilijk om voorkomend te doen. Ik zie veel mannen die ik ken en die zeggen christen te zijn. Verward en vol gedachten loop ik de Krutu weer uit, het felle zonlicht in.

nieuwsflits 48-2

Alalapadu

Het mooi gelegen dorp kan me op dit moment niet zo bekoren. Als de dokter klaar is, vliegen we zwijgzaam en in gedachten verzonken terug naar de stad.