Nieuwsflits 33 Een Surinaams regenseizoen

Donkere wolken, veel wind en vooral regen. Dat is het beeld van de huidige regentijd in Suriname. Sommige wijken missen een goede waterafvoer en dat resulteert in straten vol met water . Ineens is daar de mogelijkheid om te varen in eigen straat en je fiets wordt vanzelf een waterfiets. Kinderen lopen met opgestroopte broekspijpen en hun tas boven op hun hoofd van school naar huis. De laatste jaren worden de regenseizoenen minder voorspelbaar. Eerder kon dat op de dag en het uur nauwkeurig worden voorspeld. Het huidige regenseizoen zou, volgens de kalender, in februari afgelopen zijn, maar men verwacht dit jaar tot mei veel regen. Het weer is een goed voorbeeld van Gods regering boven het menselijk rekenen.

nieuwsflits33-1

We verwonderen ons elke keer weer hoeveel water er valt en de snelheid waarmee het water in onze tuin verdwijnt. Er ligt schelpenzand en dat laat liters water per jaar door. Ons plan om binnenkort gras te zaaien, is gezien de weersomstandigheden misschien toch minder gunstig dan we dachten.

De meesten van ons hebben weinig hinder van de regen. ’s Morgens stappen Mark en Daan in de auto naar school. Op de fiets is geen optie vanwege de onveilige verkeerssituatie. Stefan en Elise spelen vaker onder de veranda of binnen, maar van hinder is nauwelijks sprake. Uitzonderingen zijn Roeland die op de brommer naar zijn werk gaat en Andy die slecht zicht heeft in de lucht.
De achterliggende weken wordt er veel gezweten in de pilotenstoelen vanwege de wind en de regen. Zelfs iemand die geen verstand van de luchtvaart heeft, kan zien hoe het vliegtuig al schuddend de baan bereikt en vervolgens al stuiterend de wielen aan de grond probeert te zetten. Dat geldt voor het vliegveld ‘Zorg en Hoop’ waar men last heeft van allerlei windstromen tussen de hangaars door. De airstripjes in het binnenland zijn, wat dat betreft, veel eenvoudiger. Het vliegtuig zakt tussen de bomen, de wind is daardoor nihiel en de landing is prachtig zacht.

nieuwsflits33-2

Het regenseizoen teistert vooral de stad Paramaribo. In het binnenland valt momenteel veel minder regen. De vluchten kunnen dus gewoon doorgaan. Wij zien daar Gods hand in. MAF-Suriname is namelijk helemaal afhankelijk van de baankwaliteit in het binnenland.