Nieuwsflits 31 Even bijpraten….

Ik klim weer in de pen. ‘k Heb het schrijven gemist en ’t is hoog tijd om weer even te babbelen.

We waren de afgelopen weken niet zo fit en hebben elkaar afgewisseld met griep.

nieuwsflits31-1

We waren zeker niet de enigen. Velen hadden griepverschijnselen, met name door de ‘koude’ wind en de grote hoeveelheid regen. De temperatuur lag tegen de 30 graden, maar de gevoelstemperatuur lag veel lager. De Surinamers droegen dan ook lange kleding.

Velen van jullie zullen glimlachen om de ‘koude’ temperatuur. Maar geloof me, ik had ook kippevel in de avonduren. Overdag had ik geen last van de kou, omdat je als huisvrouw altijd bezig bent, maar ’s avonds brrrr….
Onze lichamen wennen meer en meer aan het tropische klimaat. Gelukkig ook maar. Het klimaat moet toch een beetje ons vriendje worden. Je kunt toch niet dag in dag uit blijven vechten.

Bij jullie is het al dagenlang koud. Een late winter. Vergeleken bij ons zijn jullie de echte bikkels die zoveel graden onder 0 trotseren. Gelukkig kunnen jullie je ook kleden naar de kou. Hier hangt geen enkele jas of trui in de kast, laat staan maillots, laarzen, skikousen of panty’s. De deuren en ramen staan altijd open om wind te ‘vangen’ als aangenaam koelelement.

Wanneer je hier het woord ‘griep’ noemt, wordt er direct bedenkelijk gekeken. Bovendien krijg je het advies om de dokter een bezoek te brengen. Voor ons voelt dat vreemd. Alleen ernstige klachten ‘brengen’ we bij de dokter. Onze Nederlandse dokter zou zeggen: “Ziek thuis lekker uit!”
Maar men gevreesd hier voor Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Dit is een vorm van griep veroorzaakt door het gif van een mug. Dengue heeft ernstige griepklachten zoals hoge koorts, hoofdpijn, uitslag, pijn in de botten, spieren en gewrichten. Wanneer knokkelkoorts, via een bloedonderziek, is vastgesteld, wordt de ziekte nauwkeurig gevolgd. Meestal in het ziekenhuis. De dood kan namelijk volgen.

landen waar gevallen van Dengue zijn gemeld

nieuwsflits31-2 nieuwsflits31-3

Even los van de knokkelkoort, maar Surinamers moeten veel vaker een doktersbezoek afleggen. Wanneer men zich ziekmeldt op het werk moet er een doktersverklaring aanwezig zijn. Daar wordt, als we de verhalen moeten geloven, wel wat mee gerommeld. Wanneer jij (of je buurvrouw, vriend, vriendin, kennis, collega) bevriend bent met een dokter dan komt die doktersverklaring ook wel in orde.
Voor geld krijg je hier veel voor elkaar: een rijbewijs (zonder maar een meter te rijden), een doktersverklaring, een paspoort enz. We begrijpen ook de verleiding om hiertoe over te gaan, hoewel we ons als christenen hiervan moeten distantiëren. De wachttijden zijn lang en de lengte van procedures is omvangrijk.