Nieuwsflits 25 Een Nederlander onder de Surinamers

nieuwsflits25 01Cassave. Een bekend produkt in Suriname. Men maakt er koeken, cake, cassiri (alcoholische drank) en brood van.Vanavond hebben we ’t ook gegeten. Heerlijk, even iets anders als rijst. Wat ons extra deed genieten, was de gedachte dat de cassave uit eigen tuin kwam. Vanochtend geoogst. Jenny, een Hindoestaanse vrouw uit de gemeente, helpt me op maandagochtend om de rommel van het weekend weg te werken. Zij is een inlander en bekend met het Surinaamse eten. Met behulp van haar adviezen hadden we vanavond cassave op ons bord. Eerst gekookt (net als aardappelen), daarna gebakken. Ter vergelijking: het smaakt naar gebakken patat.

 

Patat is hier te verkrijgen. Zelfs bij de MacDonalds.nieuwsflits25 02

Maar nergens vinden we de patat zoals we die haalden bij de Nederlandse snackbar op de hoek. Meestal is de patat dun en slap. En niet te vergeten, erg duur.

Maar binnenkort kunnen we zelf patat bakken. Alle voorbereidingen zijn getroffen, een vriezer vol. We hadden zo’n heimwee naar de frituurpan, dat we er één naar ons onderweg is. Sorry dat dit niet klinkt als de taal van hen die willen integreren.

Vanwege de grote keuze in een enkele winkel, een winkel voor rijken, zouden we heel Nederlands kunnen eten. Pannenkoeken, aardappelen, boterhamworst, kaas, wicky en optimel zijn daar allemaal verkrijgbaar. Hoewel de verleiding bestaat om het allemaal bij het oude te houden, kiezen we steeds vaker voor Surinaamse producten. De prijs nodigt daartoe uit, maar ook de kookkunst van de inlanders maakt de inlandse producten aantrekkelijker. Ik voel me vaak onhandig vergeleken bij hun kwaliteit. Zij hebben ook duidelijk meer ervaring vanwege de hoeveelheid warme maaltijden per dag.
Mark en Daan vertellen regelmatig over de maaltijden die klasgenoten van thuis meebrengen of de grote hoeveelheid eten dat op school wordt gekocht.
Andy ervaart dit voornamelijk op verjaardagsfeestjes van collega’s. Het hele team wordt gastvrij onthaald en overladen met een warme maaltijd en allerlei hapjes en drankjes die persoonlijk geadresseerd zijn. Gelukkig is het heel normaal dat je ‘het overschot’ mee naar huis neemt.
Het zal je duidelijk zijn: Surinamers houden van eten.

nieuwsflits25 03

Helaas lijden velen dan ook aan overgewicht. Zeker in dit klimaat kan je dat gerust lijden noemen. Wat denk je ervan om met een groot, zwaar lichaam hard te moeten worden bij een temperatuur van 33 graden? We praten dan niet meer over zweetdruppels, maar over het –van boven naar beneden- gutsen van zweet.
Op Andy’s eerste werkdag verzekerde men ons dat er maar een paar maanden nodig waren om één van hen te worden. Vanaf dat moment hebben we ons voorgenomen hun voorbeeld niet te volgen en –in dit geval- Nederlanders te blijven onder de Surinamers.
Sommige bevolkinggroepen hebben trouwens nauwelijks zwaarlijvigen onder hen. Zo zijn Hindoestanen en Javanen relatief kort, maar wel slank.