Nieuwsflits 22 Papa de piloot

Papa de piloot
“Met spanning tellen we de minuten af. Over enkele minuten zal papa verschijnen. Onze papa in het vliegtuig. Hij heeft nu zo’n 15 uur gevlogen. Afgelopen week is hij begonnen en elke avond vertelt hij over zijn belevenissen boven en in het binnenland van Suriname. Wij zouden zo graag meevliegen. Helaas, kijkt papa er anders tegenaan.

Hij wil eerst ‘vrij’ zijn op alle airstrips in hetsurinamenov 022 binnenland. Daarvoor moet hij, op elke veldje, minstens drie keer zijn geland. Wij vinden het maar niks dat hij daar zo streng in is. Hij is toch piloot. Hij kan toch vliegen. Volgens ons zijn de vluchten heel spannend. Gisteren vertelde papa dat de adrenaline door zijn lijf gierde. Hij moest tussen de bergen vliegen en het vliegtuig op een baan tegen de berghelling neerzetten. Papa had daar veel concentratie voor nodig. Hij kon het dus niet op de video zetten. Oke, we nemen dit keer nog genoegen met een verhaal. De volgende keer willen we het wel meebeleven met bewegend beeld.

Papa vliegt met Gilbert, papa’s instructeur. De MAF-regels zijn heel streng. Ze willen dat papa eerst 500 vlieguren heeft. Daarna wordt hij getraind in Nampa, Amerika. Ze oefenen in de meest moeilijke vliegomstandigheden. Als hij dit haalt, mag hij zich een echte MAF-piloot noemen.
En dan mogen wij, eindelijk, instappen.

We horen een geluid van een motorsurinamenov 018.Onze ogen zoeken de baan af. Is het papa? We zijn een beetje teleurgesteld als we in de lucht een Cessna Caravan zien aankomen. Het helpt wel om de minuten van wachten door te komen. Even later zakt er, vlak voor onze neus, een helikopter op de baan. Waarschijnlijk duurt het wachten op papa zo lang, omdat aankomend vliegverkeer voorrang heeft op de baan. Hoewel de helikopter nog wat stunt, zien we daar toch de Cessna 206. We zwaaien, met enige trots, naar papa. Papa zwaait even terug, maar richt zich vlug weer op de controles die hij moet uitvoeren, voordat hij de grond loslaat. Als hij klaar is, horen we het toerental toenemen. Even later schiet hij vooruit, zoekt de juiste snelheid om op te stijgen en kiest het luchtruim.”

“Papa, goede vlucht.”