Nieuwsflits 14 De Inheemse Bijbelconferentie

Voorbereidingen

Over een paar dagen is het zover. Dan hebben we de 3-daagse inheemse bijbelconferentie. Velen kijken er verwachtingsvol naar uit. Voor de indianen is het een belangrijke bijeenkomst. Dit jaar wordt het georganiseerd door het dorp Palumeu. Dit dorp is prachtig gelegen aan een één van de vele kronkels in de Surinamerivier. Vanuit de lucht is dit centraal gelegen idyllisch plaatsje het een plaatje om te zien.

Al maandenlang zijn de voorbereidingen in volle gang. Het dorp moet immers straks de honderden gasten uit de ándere dorpen dagenlang onderdak bieden. De mensen moeten kunnen eten, slapen vergaderen, kerk gaan, ontspannen, enz. Kortom drukke weken voor het gastdorp Palumeu.

Voor de Surinaamse Zendings Vliegdienst is het ook een hoogtepunt in het jaar. Vele shuttle vluchten moeten er gemaakt worden om de indianen op de plaats van bestemming te brengen en na afloop van de conferentie weer thuis af te zetten. Dat betekent dat onze vliegtuigen in goede conditie moeten zijn als ze zo intensief gebruikt gaan worden. Het onderhoudsschema wordt nauwkeurig ingepland en er moet voldoende brandstof op Palumeu gebracht worden om de vele vluchten uit te kunnen voeren.

inheemse-bijbelconverencie1401

Dit jaar worden de 24 benodigde vaten met vrachtwagen, boot en vliegtuig op de plaats van bestemming gebracht. Klinkt misschien een beetje omslachtig, maar blijkt deze keer de voordeligste optie te zijn. Dat het ook risico’s met zich meebrengt is inmiddels wel duidelijk geworden. Tijdens het boottransport in de korjalen, moeten de vaten een aantal keer worden overgeladen bij de stroomversnellingen. Bij één van deze zogenoemde soela’s zijn 3 vaten lekgeraakt en stroomde er 100 liter peperdure brandstof de Surinamerivier in. Het laatste stukje gaat per vliegtuig. Met twee Cessna’s zijn we op een goeie dag de 24 vaten van Kajana naar Palumeu gaan shuttelen.

inheemse-bijbelconverencie1402

 

Steeds gaan er twee vaten per vliegtuig mee, totaal zo’n 330kg, zodat er elke keer nog een doos bijbels in de Trio taal meekan. Eindbestemming het dorp Lawa, zendeling Roy Lyttle. Van Palumeu pikken we die wel een keer op tijdens onze shuttles van Palumeu naar Lawa vv. Tja, een vliegdienst efficiënt organiseren is steeds weer een puzzle.
Verder regelen we nog huisvesting, een kok, eten en andere hulpgoederen en reserve vliegtuigonderdelen om straks alles goed te laten verlopen.inheemse-bijbelconverencie1403

Tijdens onze eerste vlucht naar Palumeu om de vaten brandstof te gaan shuttelen gaat voorganger David met zijn gezin mee. David is maandenlang in de stad geweest voor een ziekenhuisopname en revalidatie. Dat komt zo. Vlak voordat David naar de stad zou komen om met SZV over de voorbereidingen te komen praten kreeg hij een ernstig ongeluk. Tijdens het werk op zijn kostgrondje gebeurde het. De enorme boom die ze aan het kappen waren viel onverwacht de verkeerde kant, precies op David. Zijn heup werd deels verbrijzeld en zijn knie brak. In plaats dat David als gast naar SZV op Zorg & Hoop kwam, moesten we hem met een ambulancevlucht ophalen.
Opnieuw werd dit gezin zwaar getroffen. Eerder al was de oudste zoon in de rivier verdronken, nadat hij in een stroomversnelling terecht was gekomen. Nu zie ik David daar staan. Weliswaar op krukken, maar met een glimlach op zijn gezicht, zijn vrouw aan zijn zijde en drie van zijn kinderen om hem heen. Voorganger David gaat terug naar zijn dorp, toch nog op tijd voor de conferentie. Satan heeft niet gewonnen!