Nieuwsflits 13 Alles of niets……..

Alles of niets……..
Wekenlang heb ik uitgezien naar wat verlichting van de vele taken in mijn dagelijks leventje. De dag is altijd te kort. Ik had nog veel meer willen doen: de verwilderde tuin aanpakken, groezelige ramen wassen, stinkende keukenkastjes van kakkerlakken ontdoen, een boek lezen…. De dagen worden op de ochtenden gevuld met huishouding en opvoeding en ’s middags grotendeels gewijd aan het huiswerk. ’s Avonds met het laatste restje huiswerk, de kinderen op bed leggen en soms nog een mailtje schrijven. Een paar korte momenten zonder druk op de ketel lijkt me heerlijk.
Hoewel er afspraken zijn gemaakt, komen de jongens voor de tuin niet opdagen, het buurmeisje ligt nog te slapen……

Vandaag waren ze er dan ineens alle viertuinmannen: twee tuinmannen, een buurmeisje en een huishoudelijke hulp. Hoe dat nou ineens mogelijk is, geen idee. Wel fijn overigens. Die verwilderde tuin is nu een zandvlakte, ontdaan van het meeste onkruid, de groezelige ramen glimmen, de kakkerlakken zijn dood of gevlucht. Meer tijd gehad voor ontspanning? Nee, niet echt. Het aansturen van mensen kost zo ook z’n tijd en oplettendheid. Het buurmeisje Rachel zoekt na het werk nog wat gezelligheid en wil tafels leren en daarna nog hulp bij het leren lezen. Ze is elf jaar, maar nog bezig met leren lezen. Zeg dan eens “Nee”!
‘k Probeerde wel twee dingen te combineren om het in mijn kostbare tijd te kunnen passen. Zie je het voor je; en huisvrouw die de kledingstukken één voor één op de strijkplank voorbij laat komen en ondertussen de tafel van 7, 8 en 9 overhoort?
Het boek ligt nog steeds onaangeroerd, maar toch is er iets veranderd. Ik ga ervan uit dat de huishoudelijke hulp haar eigen weg leert vinden in huis en dat Rachel uiteindelijk de tafels uit haar hoofd kent en zelfstandig zal kunnen lezen, ook al is het in ons huis.  Er is perspectief dat er binnenkort iets meer tijd beschikbaar komt.
Is het eenmaal zover dat ik even ‘tijd over heb’ dan is het toch weer de vraag welk boek ik zal pakken: inspanning of ontspanning. Het boek dat mij de Surinaamse taal leert, het boek dat mijn Engels bevordert of het boek dat mij meer leert over het opvoeden van kinderen? Ontwikkelen ontspant namelijk ook. Nou ja, ik zie nog wel.

De stinkende keukenkastjes ontdoen van kakkerlakken was een spannende gebeurtenis. Zes ogen keken gespannen naar de druk heen en weer rennende diertjes. Stefan en Elise waren erg betrokken. Stefan zorgde voor wc-papier om de dieren te doden en in de prullenbak te smijten. Niet dat hij dit durfde, maar voor mama dan die dat ‘lef’ wel had. ‘k Moet eerlijk zeggen dat ‘lef’ een groot woord was. Ik schrok ook als er zo’n beest met grote snelheid voorbij rende en vond het vreselijk om zo’n volwassen beest dood te knijpen, terwijl ik dat nare geluid van samenpersende delen aan moest horen.